Billig eller dyr dator?

Den ständiga frågan när man ska köpa en ny stationär dator är om man ska köpa en dyr eller billig dator. Vilket tjänar man på i längden? Du känner säkert till att en ny dator sjunker mycket snabbt i värde eftersom utvecklingen går så snabbt framåt. En stationär dator som är en värstingdator idag är långt ifrån en värsting om 1 – 2 år. Därför tror många att man tjänar på att köpa en lite billigare dator som var en värsting för 1 – 2 år sedan, det vill säga vara något år efter i tiden, men det är inte alltid så säkert att du tjänar på det som du snart kommer att se.

Nu ska vi på stationaradatorer.com titta på vad du bör satsa på för stationär dator beroende på vad du använder den till.

Om du gejmar

Det är aldrig bra att ligga något år efter om du är en riktig gejmer som spelar de senaste resurskrävande spelen eller om du videoredigerar på hög nivå. Om du köper en dator som har specar som var bra för kanske 2 år sedan är datorn redan förlegad och du har säkert inte lust att byta processor, RAM-minne och grafikkort inom några månader, eller hur? Nej, om du spelar tunga spel bör du alltid köpa en dator med riktigt bra specar och sedan byta ut en del av innehållet efter något år. Det sparar du pengar på.

Om du inte gejmar

Om du inte är en gejmer och inte videoredigerar i proffsprogram behöver du inte ställa lika höga krav på din nya dator, men du bör för den skull inte skaffa en riktigt billig dator som har ett litet RAM-minne och en enkärnig processor som redan är förlegad. Om du köper en sån dator kommer den redan från början vara relativt slö och om ett år kommer den knappt att vara användbar. Då är det bättre att du letar upp en dator som har gott om RAM-minne och en flerkärnig hyfsad snabb processor. Om du inte gejmar är grafikkortet inte speciellt viktigt, så till och med Intels grafikkort funkar bra i såna fall. En dator som har en bra processor men ett lite sämre grafikkort brukar inte vara så dyr och den står sig lätt i flera år om du inte utför grafikkrävande uppgifter.

Slutsats

Om du gejmar tunga nya spel eller videoredigerar i proffsprogram bör du alltid skaffa en dator som har en riktigt snabb processor och ett grafikkort av klass 1.

Om du inte använder grafikkrävande program ska du satsa på en bra processor och ett stort RAM-minne för då kommer din dator stå sig i flera år. En sån dator kan du få tag på till ett mycket rimligt pris. Observera att filmuppspelning i datorn eller videostreaming inte är speciellt grafikkrävande, men om du vill se på film i Full HD behöver du ha en högupplöst skärm.

Om du köper en dator med en förlegad processor kommer din dator snart vara näst intill oanvändbar och det är således inte speciellt ekonomiskt att köpa en sån dator.

Kommentarer inaktiverade.