Mac eller PC?

Ska jag köpa en stationär PC eller en Mac nästa gång? Det här är den ständiga frågan, därför ska vi här lite titta lite närmare på vilka för- och nackdelar en PC respektive en Mac har när det gäller stationära datorer.

Pris

Det finns inga riktigt billiga stationära Macar, å andra sidan finns det inte heller någon Mac som har dåliga specifikationer. Den billigaste stationära PC:n har specar som ligger långt under den billigaste stationära Macens specar. Om du vill ha en riktigt bra stationär dator blir prisskillnaden inte så stor om du väljer en PC som har samma specifikationer som en Mac, men en stationär PC är trots allt oftast lite billigare än en Mac. Men tänk på att Macens operativsystem Mac OS är mindre krävande än Windows och har därför en något bättre prestanda än en PC som har samma specifikationer.

Det finns alltså inget riktigt billigt Mac-alternativ för vardagsanvändare som bara vill ha en billig dator att surfa på, så om du vill ha en riktigt billig stationär dator är det PC som gäller.

Säkerhet

Det är ytterst ovanligt att en Mac drabbas av någon skadlig kod överhuvudtaget även om den inte har ett antivirus. En PC däremot, skulle inte klara sig många dagar utan ett antivirus och även om PC:n har ett antivirus finns det risk för att den drabbas av virus. Om du vill köpa en riktigt säker stationär dator ska du definitivt köpa en Mac.

Spel- och programutbud

Det finns betydligt fler program och spel till en PC, så är det bara. Det är därför de flesta gejmers alltid har använd stationära datorer med Windows, men idag när du kan köra Windows i en Mac spelar det egentligen ingen roll vilken dator du väljer.

Externa enheter

Det finns fler hårdvaror som funkar till PC än till Mac, såsom skrivare, scanners och videokameror. Idag funkar trots allt de flesta hårdvaror till både PC och Mac och du kan ju också använda drivrutiner som funkar till Windows i din Mac numera. Så inte heller här spelar det någon större roll vilken stationär dator du väljer.

Användarvänlighet

Macen var förr betydligt mer användarvänlig än PC:en, inget snack om saken, men idag skulle vi inte vilja påstå att det är mindre användarvänligt att jobba i Windows än i Mac OS. Det är en smaksak.

Gränssnitt

Det är naturligtvis också en smaksak hur snyggt man tycker att ett gränssnitt är. Här på stationaradatorer.com anser vi att Mac OS överglänste Windows på 90-talet och en bra bit in på 2000-talet, men idag när Windows 7 och Windows 8 har kommit är det inte så längre. Det är oavgjort skulle vi vilja påstå.

Slutsats

Om du är på jakt efter billiga stationära datorer ska du köpa PC, men om du tycker att internetsäkerheten väger tyngre ska du satsa på en Mac. I övrigt är det relativt jämt och är en fråga om tycke och smak, men säg inte det till en Mac-fanatiker. Han eller hon skulle inte hålla med.

Kommentarer inaktiverade.