Välja stationär dator

Enkla stationära datorer

Om du ska använda din stationära dator för lite enklare uppgifter som att surfa, skriva, använda Microsoft Office, göra enklare bildredigering, spela enkla spel och se på film behöver du inte en så avancerad dator. Då räcker det med skaffa en stationär dator som har en enkärnig processor och ett simpelt grafikkort, till exempel Intels grafikkort. Idag när det finns riktigt billiga stationära datorer som har tvåkärniga processorer så vi rekommenderar ändå att du satsar på en tvåkärnig processor, som till exempel Intel Dual Core. När det gäller minne kan det räcka med att du har ett RAM-minne på 2 – 4 GB om du inte brukar ha många program öppna samtidigt.

Stationära datorer för multimedia och spel

Om du ska använda din stationära dator till lite mer krävande uppgifter som till exempel avancerad bildredigering i Photoshop, semiprofessionell videoredigering och kunna spela lite mer krävande spel bör du satsa på en lite bättre dator än ovanstående. Du bör välja en flerkärning processor som inte slöar ner dina program och som gör att alla program flyter på fint. Helst bör du välja bland stationära datorer som har en i5- eller i7-processor (om du väljer Intel) men även tredje generationens i3 kan funka bra. Du bör också ha minst 4 – 6 i RAM och ett bättre grafikkort än Intels egna. Du bör välja ett grafikkort som Nvidia GeForce eller Radeon av klass 2.

Stationära datorer för krävande användare och gejmers

Om du ska spela riktigt krävande spel eller redigera video i proffsprogram som Avid Media Composer behöver du ha en riktigt bra dator. Då måste du satsa på en flerkärning processor, minst Intel i7, eftersom många nya spel och Avid kräver en riktigt bra processor. Enligt Avids systemkrav behöver du förvisso bara ha en dubbelkärning processor men redigeringen flyter på klart bättre om har en processor med fler kärnor.

Du bör också satsa på ett grafikkort av klass 1. Avid kräver ett grafikkort ur Nvidia Quadro FX-familjen och många nya avancerade spel har också höga krav på grafikkort, i alla fall om du vill kunna köra spelen med de bästa inställningarna. Utöver det behöver du ett stort RAM-minne, gärna på 6 – 8 GB eller mer.

Kommentarer inaktiverade.